Portraiture Workshops | Kota Kinabalu

Portraiture Workshops | Kota Kinabalu

Portraiture Workshops | Kota Kinabalu

Portraiture Workshops

Portraiture Workshops

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

PORTRAITURE EDITING WORKSHOPS | 1st August 209The Schedule

  • Ada Dua Sesi | Photo Shooting besama model ( Poster Atas Sekali ) | Shooting sebelah pagi | 3-4 jam.
  • Sesi Kedua Editing | Selepas makan tengahari sehingga malam | Bukan Tengah Malam🙂

Mengenai Editing :

  • Semua peserta dikehendaki mempunyai asas penggunaan Photoshop, sekurang-kurangnya pernah menggunakan perisian photoshop, sebulan, setahun atau mungkin lebih tapi merasakan masih lagi belum mahir dengan penggunaannya ataupun kurang berpuas hati dengan pengetahuan sedia ada.
  • Untuk makluman semua, saya tidak akan mengajar cara penggunaan Preset, Actions ataupun Plug in, semua editing saya adalah from “Scratch”. Hasil kerja saya yang saudara serta saudari boleh lihat di sini atau di Flickr saya adalah sepenuhnya menggunakan Photoshop sahaja tanpa menggunakan Preset, Action ataupun Plug In, tetapi saya mencadangkan kepada rakan-rakan yang melakukan photography secara commercial untuk menggunakan Actions ataupun Plug In, kerana ianya memudahkan serta mempercepatkan kerja.
  • Saya tidak akan mengajar Asas Photoshop, jadi saya tidak akan menghabiskan masa untuk menerangkan satu-satu mengenai “Tools” yang ada di Photoshop serta kegunaannya.
  • Apa yang akan dipelajari nanti adalah lebih kepada “Menaik Tarafkan” hasil gambar kita ataupun Image Enhancement serta diberi sentuhan Artistik.
  • Antara lain kita akan mempelajari bagaimana untuk menggunakan cahaya semula jadi untuk Portrait serta pemilihan lokasi yang baik untuk model shooting, saudara dan saudari tidak memerlukan Flash untuk sesi Portraiture saya kerana kita hanya akan menggunakan Natural Light.
  • Berkenaan dengan editing pula, sila bawa Laptop masing-masing kerana komputer tidak akan disediakan. Lokasi Editing adalah di Spy Lens Studio milik Roslee Karim.
  • Portraiture Editing | Kita akan mempelajari workflow saya, dari Basic Enhancement sehingga Artistic Enhancement.
  • Kita akan belajar mengenai Penggunaan Layer Mask, penekanan akan diberikan kepada Layer Mask kerana pelajaran seterusnya amat berkaitan dengan pemahaman yang kuat mengenai Layer Mask.
  • Eyes Enhancement | Bagaimana untuk mendapatkan ataupun menaiktarafkan “Catch Light” pada mata.
  • Black and White | Bagaimana untuk menghasilkan Black and White yang mempunyai tone menarik.
  • Tone Color | Bagaimana untuk bermain dengan Tone Warna untuk memberikan gambar kita lebih impak serta menambahkan mood pada gambar, Vintage or Retro feeling into it.
  • TEXTURE | Kita akan belajar mengenai penggunaan Texture pada gambar secara berkesan, saya akan berikan Texture yang biasa saya gunakan kepada semua para peserta secara percuma.
  • Nota | Semua peserta akan diberikan Nota PDF, namun demikian bukan semua yang dipelajari ada di dalam nota tersebut, semua peserta harus membawa buku nota masing-masing untuk mencatat maklumat serta tips-tips yang penting.
  • Secara kesimpulannya, I will teach you how to achieve what you see at my flickr and with a little bit adjustment here and there, hopefully you will find your own way or your own style.

Pendaftaran | Pertanyaan Booking :

  • Hubungi Roslee Karim di Nombor 016 8317174 | Email : rosleekarim@gmail.com
  • Workshops Fee : RM400.00
  • Boleh bayar kepada : Spylens Photography – Public Bank : Account No : – 3 9 8 6 1 3 6 5 2 4 | Emailkan slip bayaran kepada rosleekarim@gmail.com
  • Deposit RM100 atau lebih boleh bayar kepada Roslee dan baki selebihnya pada hari Workshops.
  • Sekiranya masih mempunyai sebarang pertanyaan boleh hubungi Roslee di Facebook Roslee Karim atau boleh juga gunakan ruangan comment di sini.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “Portraiture Workshops | Kota Kinabalu”

  1. namron Says:

    huhu…nak join ni…tp takder budget la…alredi seen ur artwork…very nice…keep up the good work bro…

  2. punk5hitam Says:

    best ni….rugi kalau x pi…org sabah…jgn lepaskan peluang ilmu…sifooo…..nak itut…..nak itut…..

  3. Tuah Says:

    Cantik2 la pict bro skrg ni. Tahniah.

  4. wazariwazir Says:

    Terima kasih sahabat semua, ilmu yang ada eloklah dikongsikan bersama, nak bagi free tak bolehlah, banyak melibatkan kos, masa dan tenaga untuk mendapatkan ilmu sampai laptop saya masuk ICU…

  5. tukangbuatsushi Says:

    alahai…
    manjenye black kt dlm blog ni…
    ngn aku xmanje camtu pn…
    hihikhik…

    emm…
    mmg btol2 nak join class camni…
    tp apekan daya…
    sy hanye seorang student…
    myb bile dh keje blh pegi join bende2 camni…

  6. mazaziman Says:

    i’m highly interested to join ur class bro. i’m looking all over the place to learn more on photoshop. only yours match what i’m looking for. however the location is too far away for me. if u decide to make a workshop similar like this one in klang valley, do inform me.

  7. wazariwazir Says:

    Mazaziman, actually I’ve a workshops here in Kuala Lumpur, mostly Mini Workshops, open for request, I live in Kuala Lumpur. I’ve my Photoshops Workshops here in Kuala Lumpur last year but unfortunately it was not well received, so now I’m open for booking to those really interested.

  8. wazariwazir Says:

    Tukang Buat Sushi, Black memang macam tu…🙂

  9. Rashid Musa Says:

    Tuan,
    bila nak buat PORTRAITURE EDITING WORKSHOP di KL….e mail me please.

    Thank you.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: