Archive for March, 2009

HaiQal | Big Boy

March 31, 2009
© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

Classic…

March 30, 2009
© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

UMNO | Historical Assignment

March 29, 2009
© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

This is actually truly a historical assignment, I’m talking about politics in Malaysia. Usually I don’t like to publish my official job here, I don’t want you to get bored with all those political figure but this one is different. It was not an easy coverage, a lot of photographers here, all great angle are fully occupied by a photographers, they just don’t want to miss anything from any angle. It was historical indeed to welcome back former Malaysian Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad taking his busy life even after retired to come to this UMNO annual general assembly and what surprise others is that he walk to the stage and shake hands with his “friends” there, especially with Malaysia incoming Prime Minister Najib Tun Razak and Prime Minister himself Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. I don’t want to write about politic here so much, I guess you can read the whole story somewhere else, I just like to focus on photography aspect here.

About photography, I’ve heard my friends complain that, they are running out of memory, their battery camera runs dry, for me, to cover this historical event, we as a photographers must be 100% ready. The night before assignment, please make sure your camera battery fully charge, make sure also to bring extra battery, most photographers here are using 300-400mm lens, so the battery run dry faster than if you are using wide angle lens. Please format your card, so you don’t wasting your time formating your card when you change your card here and make sure bring extra memory card. The best thing is if you can bring an additional camera body, I mean bring two camera if that is possible, one camera with wide angle lens and the other with telephoto lens, 300mm or 400mm is a must here, there is not much times to switch lens while covering this event. Things can happen unexpectedly like picture above, nobody expect that Tun will come down from where he is sitting above the hall to the stage. If you are running out of battery or memory card, you are in trouble, this is not a model shooting where you can repeat again and again, this is once in a lifetime coverage, if you don’t get it, you don’t get it.

For me I’ll always make sure that at least I’ve another 100 free shots on my memory card, if there is only 50 shots left, I’ll change the memory card, I don’t want to gamble here because during this event, I shoot continuously in burst mode so the memory can filled up pretty quickly, just to tell you the truth, I don’t get 100% sharp image, some are blurry or shaking and few of them are a bit underexposed because my flash could not recycle fast enough in burst mode, I did not use external battery for flash because I don’t have it.

What I’m trying to share with you here is that be prepared for something that will happen, unexpected thing do happen in this kind of events, so get ready…

It’s Hard To Say Goodbye…

March 27, 2009
© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

Salam untuk semua pengunjung di sini, mintak maaf kerana dah lama tak berupdate blog ni, nak bersawang rasanya. Lengang bukannya kerana tiada apa yang hendak ditulis ataupun kerana tiada gambar yang hendak dipamer atau dikongsi. Banyak sebenarnya yang hendak dikongsi tapi masa yang kurang mencukupi, kepada yang tertanya-tanya apa aktiviti saya dan ke mana saya pergi, singgahlah Flickr saya, di sana pun saya update style Blog jugak, ada sedikit story saya coretkan bersama sesetengah gambar yang saya poskan.

Sepanjang minggu ni, saya sibuk dengan membuat liputan Perhimpunan Agung UMNO di PWTC bersama rakan-rakan jurufoto yang lain. Memang happening dan memang memenatkan, tapi dah tugas, dan kerjaya ini yang saya pilih, tak boleh nak komplen lah kan. Bukan selalu sibuk macam ni, kadang-kadang sahaja, kebiasaanya kalau ada assignment hanyalah memakan masa sejam dua sahaja tetapi bila buat liputan sebegini, memakan masa sehari suntuk, kami bergilir-gilir bertugas, ada yang buat liputan di awal pagi dan ada yang buat liputan sebelah petang dan malam, kerjaya jurufoto ni agak berbeza dengan kerjaya lain, mungkin bagi sesetengah orang kerjaya ini mudah, ambil gambar sahaja, apa yang susah sangat kan. Bezanya kerjaya kami ialah, apa yang kami rakamkan tidak akan berulang, peristiwa yang berlaku hanya pada saat itu sahaja. Tidak seperti kerjaya di pejabat yang mana boleh ditangguhkan sejam dua lagi ataupun boleh ditangguhkan untuk seminggu ataupun sebulan dan mungkin setahun pun boleh ditangguhkan, boleh disambung semula, di mana yang tertinggal.

Kerjaya kami berlaku pada saat itu sahaja, tak boleh tangguh-tangguh, kekadang tu nak makan pun tiada masa, terpaksa bawa bekal, small snack, memang Media disediakan bilik untuk menjamu selera tetapi pada Perhimpunan sebesar ini, macam-macam boleh berlaku, para petugas media kena sentiasa bersedia, masing-masing sibuk mengejar berita, takut ada yang ketinggalan, takut ada yang gagal dilaporkan, takut ada yang gagal disiarkan. Memang setiap tahun jumlah petugas media, jurufoto terutamanya semakin ramai, memang agak payah untuk mendapatkan sudut yang terbaik, kebanyakan media arus perdana akan menghantar hampir kesemua wartawan mereka ke sini, so bayangkanlah sendiri bagaimana keadaanya, pada pandangan saya mereka yang memilih kerjaya jurufoto kewartawanan ini adalah mereka yang “cool”, yang tak mudah untuk panas baran, meraka yang amat penyabar, mereka yang amat setia. Kalau seseorang itu mudah panas baran, kerjaya jurufoto kewartawanan bukanlah yang sesuai untuk mereka, rasanya kalau mereka yang ada sifat panas baran, mudah melenting, kamera pun mudah terpelanting, ayat-ayat yang kurang menyenangkan akan mudah dilontarkan.

Berbagai tekanan dan halangan yang kami tempuhi untuk mendapatkan sudut yang terbaik, banyak masa yang dihabiskan menanti dan menunggu sesuatu yang belum pasti, PWTC dah ibarat rumah kami, bilamana setiap kali Perhimpunan Agung UMNO berlangsung, kawan-kawan ramai, so takdelah rasa terasing sangat, banyak cerita dan berita yang boleh dikongsikan. Perhimpunan Agong UMNO kali ini tidak seperti Perhimpunan yang sebelumnya, ada pertandingan merebut jawatan kali ini, so memang teramat happening dan tak terkecuali “Pening”.

Sewaktu saya merakamkan ketibaan Perdana Menteri kita Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, terlihat wajahnya yang agak muram, sugul barangkali, sesuatu yang tak terucap oleh kata-kata, sedih pun ada melihat wajahnya, saudara dan saudari boleh lihat sendiri raut wajahnya di Flickr saya kerana kebanyakan gambar saya upload di sana. Bukan mudah untuk seorang pemimpin menyerahkan jawatannya, jawatan yang tertinggi dalam parti dan jawatan seorang Perdana Menteri. Ramai yang mengata, ramai yang mengeji, hakikatnya bukan mudah memegang jawatan sebagai seorang Perdana Menteri, mana mungkin setiap kata dapat di kota, setiap janji dapat dilaksana, adalah mustahil untuk memenangi hati kesemua rakyat jelata, ada keputusan menyenangkan sesetangah pihak, ada juga yang menyusahkan sesetengah pihak. Sesiapa sahaja yang bakal memegang tampuk kepimpinan negara akan melalui proses ini, bersedia untuk menerima musuh-musuh baru, bersedia untuk menerima kawan-kawan baru, ada teman yang ingin mengambil kesempatan, ada rakan yang ingin mencari kesilapan, ada teman yang ingin berjuang secara ikhlas manakala tak kurang juga yang berjuang kerana mengharapkan ganjaran baik harta, pangkat dan kedudukan.

Sebagai rakyat kita harus sedar, “Selagi Kita Bernama Manusia, Tiada yang Sempura. Kesempurnaan Hanya Milik Allah Yang Maha Esa.

Listen To The Wind

March 11, 2009
© 2009 Wazari Wazir

© 2009 Wazari Wazir

KEM Fotografi

March 3, 2009
KEM FOTOGRAFI 2009

KEM FOTOGRAFI 2009

Baru-baru ini saya telah pun dihubungi oleh saudara Black, tujuan utamanya untuk menjemput saya menjadi sebahagian dari tenaga pengajar untuk KEM Fotografi ini. Kerap kali juga saudara Black menghubungi saya dari Pulau Pinang, beliau juga telah turun ke Kuala Lumpur untuk berjumpa dengan saya dan rakan-rakan Black yang lain, saya memang kagum dengan kesungguhan beliau, terharu pun ada juga di hati saya bila saya dijemput sedangkan masih ramai lagi jurufoto yang hebat-hebat di Malaysia ni, tapi dengan niat untuk berkongsi pengalaman saya terima dan saya kagum dengan kesungguhan Black.

Bukan senang untuk menganjurkan program sebegini, dengan zaman ekonomi yang tidak menentu, maka ramai juga dikalangan photographer yang mengambil sikap berjimat cermat. Bagi saya untuk menambahkan ilmu dan untuk menambahkan lagi nilai diri kita, seharusnya kita memperbanyakkan ilmu di dada. Saya ambil contoh wedding photographer yang tumbuh subur bagai cendawan selepas hujan  di Malaysia ni, bagaimanakah cara terbaik untuk kita “stand out among the crowd”, apakah dengan memberi pakej termurah untuk menarik perhatian pelanggan, kalau inilah sikap kita maka, sukar untuk kita mengecap kemajuan, wedding photographer sepenuh masa akan tewas kepada jurufoto perkahwinan separuh masa, sebabnya jelas dan mudah, wedding photographer separuh masa tidak akan menjejaskan ekonomi mereka kalau meletakkan harga yang rendah kerana mereka punyai pendapatan yang tetap, lima dan enam ratus per wedding pun mereka boleh buat, asal lepas bayar bil itu dan ini.

Apa yang ingin saya nyatakan di sini ialah kita perlu menambahkan nilai pada diri kita, menjadikan produk kita agak berlainan dari “competitor” kita, apa uniknya kita untuk membezakan hasil kerja kita dengan orang lain, apa perlunya pelanggan memilih kita sedangkan mereka ada banyak pilihan, sekiranya kita mampu untuk menghasilkan sesuatu yang unik maka, insyaAllah kita akan terus maju ke depan, ianya memang akan mengambil masa untuk membina nama tetapi kita perlu konsisten, rajin-rajinlah menambah ilmu di dada, jangan asyik sibuk “mengupgrade” equipment tetapi lupa untuk menaik tarafkan ilmu serta kemahiran di dada, kalau asyik sibuk nak mengupgradekan equipment kita akan tewas kepada mereka yang mampu, yang punya poket yang tebal. Kesimpulannya tambahlah pengetahuan di dada, ada banyak perkara yang kita boleh buat dengan peralatan yang kita ada seandainya kita gunakan sepenuhnya.

Saya akan memberikan tutorial mengenai “Basic Editing Photoshop”, hanya membabitkan perkara-perkara asas untuk menaiktarafkan mutu gambar. Apa yang penting saudara dan saudari sekalian perlulah sentiasa meluangkan masa untuk bereksperiment sendiri dengan pelbagai teknik yang ada dalam Photoshop, untuk pengetahuan semua, hampir setiap hari saya menghabiskan masa berjam-jam bermain dengan photoshop, bukan untuk duit tetapi kerana minat yang mendalam. Cuma satu perkara yang ingin ditekankan di sini, bagi saya Photoshop adalah alat untuk menaiktarafkan gambar bukan untuk memperbaiki gambar yang rosak atau menyelamatkan gambar yang kurang kualiti. Perlu diingatkan untuk mengedit gambar supaya kelihatan hebat, sumber gambar itu juga perlu hebat, perlu bagus dari segi komposisi dan pencahayaan sebagai contoh, “get it right first in your camera” lepas tu baru kita “enhance” gambar tersebut. Bagi saya ada dua teknik editing dalam photography ni, “Image Manipulation” dan “Image Enhancement” namun kekadang kedua-duanya ada dalam teknik editing kita, ada sesetengah gambar kita perlu untuk “manipulate” to make it look great. Cuma yang kita tak dibenarkan untuk manipulate ialah gambar Photojournalism atau Fotografi Kewartawanan, hanya basic editing yang dibenarkan, Reportage Photographer ada Kod Etika Kewartawanan yang perlu dipatuhi untuk tidak memesongkan fakta sedia ada.